Pensionär TV-spel Foto Erland Vinberg / TT
På torsdag ska pensionärer spela tv-spel med ungdomar från byn. Foto Erland Vinberg / TT
TV-spel

Pensionärer tränar med TV-spel

Jan Hansson: Är jättebra träning
1:35 min

På torsdag bjuder pensionärerna i Rossön upp till kamp. Då ska de nämligen utmana mellanstadiet i byn till en match i TV-spel.

– Jag tycker att det är ett jättefint initiativ. Dels för vår egen del men sen är det ju också en jättebra träning när det gäller reflexer, balans, motorik och sådana saker, säger PRO Bodums ordförande Jan Hansson.

Det var under den nationella kampanjen ”Ett friskare Sverige” i oktober som pensionärerna introducerades för tv-spelande som är ett aktivt spel, där sensorer man sätter på tv:n läser av personernas rörelser.

Idén till utmaningen fick Berit Nordkvist på Vård-och socialförvaltningen i Strömsunds kommun efter SVT:s program ”Vem kan slå en pensionär” och att Hjälpmedelsinstitutets projekt där de satsat på att använda TV-spel inom äldrevården. Hon menar också att det även stimulerar de äldre som inte kan vara med och spela.

– När man bor på ett boende kanske det inte alltid händer så mycket, och då kommer pensionärer utifrån som de får umgås med, och även nu med mellanstadiebarnen. Sen är det kul med TV-spel, det var ju länge sedan pensionärerna kunde spela fotboll, det är ju ganska omöjligt, men i och med det här spelet kan man helt plötsligt göra det igen. Det måste ju vara en fantastisk känsla när man inte har så stor rörelseförmåga kvar, säger Berit Nordkvist på vård- och socialförvaltningen.

Tävlingsgrenarna kommer att vara fotboll och bowling och i fotbollen kommer man både att lägga straffar och vara målvakt. Efteråt ska pensionärerna fika med de 12 barn från skolan i Rossön som kommer, och det tycker PRO Bodums ordförande Jan Hansson ska bli kul.

– Man ser ju bara de här ungdomarna när de går till och från skolan, så annars har man ju egentligen ingen annan kontakt med dem, så bara det ska bli roligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".