Politik

SD röstar emot - kris för regeringen

13 min

Sverigedemokraterna ska stödja Alliansens budgetförslag, meddelar partiet. SD skriver i ett pressmeddelande att beslutet är starkt förankrat, både i partiet och i väljarkåren.

Partigruppens beslut var enhälligt. Paritet hoppas på en regeringsombildning och en omgjord budget. En orsak till beskedet är att SD hoppas få upp invandringsfrågan på dagordningen.

– Det är Stefan Löfven som primärt har ansvar för den här situationen, säger Mattias Karlsson, med hänvisning till att han inte fått majoritet för sin budget, och inte heller har förhandlat med SD.

Mattias Karlsson hoppas att regeringen kommer att vara beredd att prata med riksdagens tredje största parti, SD, om budgetförslaget nu måste omförhandlas.

– Det är rimligt att man talar med oss och hör vad våra drygt 800 000 väljare tycker, säger Karlsson.

Han tillägger att SD anser att Miljöpartiet helst inte bör sitta med i en regering.

På presskonferensen säger Karlsson att SD också kommer att fälla Alliansens kommande budgetar om inte invandringspolitiken förändras.

Om Stefan Löfven väljer att utlysa ett extra val, ser SD fram med tillförsikt med en ny valrörelse, slår Karlsson fast.

SD spänner bågen och säger att målet är att bli Sveriges näst största parti och därmed växa större än Moderaterna.

Peter Johansson, sekreterare i Jämtland/Härjedalens distriktstyrelse för Sverigedemokraterna anade att partiet skulle välja att stödja Alliansen.

– Jag har fullt förtroende för beslutet. Nu är det upp till de andra partierna att visa var de står, säger Johansson till P4 Jämtland.