Daniel Kindberg. Foto: Anders Molin/Sveriges Radio
Daniel Kindberg intervjuades av en oberoende moderator. Foto: Anders Molin/Sveriges Radio
Östersundshem

Självkritisk vd mötte allmänheten

Daniel Kindberg: Skulle ha varit mycket tydligare
2:43 min

Östersundshems vd Daniel Kindberg är självkritisk kring hur man informerat om den kritiserade markaffären på Stadsdel Norr.

Under onsdagskvällen höll Östersundshem för andra gången i höst ett öppet möte för allmänheten om den omstridda markaffären på Stadsdel norr. Östersundshems vd Daniel Kindberg var självkritisk när han mötte hyresgästerna.

– Jag tycker att jag skulle ha varit mycket tydligare i den externa informationen. Vi skulle ha informerat med en bättre plan om affären och varför den görs, säger han.

Markaffären på Stadsdel norr har orsakat någon av en kritikstorm mot Östersundshem och vd Daniel Kindberg under hösten. Centralt är frågan om hur köpet gick till, om köpesumman på 127 miljoner kronor var rimlig och varför det inte gjordes någon oberoende värdering innan kontraktet med Peab skrevs under. Daniel Kindbergs tidigare engagemang i just Peab har också ifrågasatts.

Kindberg förnekar själv att han suttit på dubbla stolar och menar att det inte fanns något skäl till en oberoende värdering. Detta på grund av att han själv satt på unik kunskap om markens värde.

Under det öppna mötet på onsdagskvällen deltog bara något tiotal hyresgäster, betydligt färre än vid det första mötet i slutet av oktober. En del har varit mycket kritiska och reagerat starkt på uppgifterna i media om markaffären.

– Det är fullkomligt naturligt, särskilt när vi också har påvisat att delar av rapporteringen är full av felaktigheter och osanningar, då blir det en extra turbulens. Därför är det viktigt för oss med dialog och att förklara hur vi har sett det, säger Daniel Kindberg.

Anki Bergman från Hyresgästföreningen Storsjöbygden och själv hyresgäst hos Östersundshem deltog på det öppna mötet. Hon är kritisk till att inte någon i Östersundshems styrelse fanns med.

– De tar ju själva upp frågor om rekryteringen och hur affären har gått till när den har hanterats av kommunstyrelsen. Då känns det konstigt att det bara är Daniel Kindberg som svarar.

Vad har ni fått för signaler från era medlemmar?

– Det är många som är väldigt oroade över de stora summorna som det handlar om, och om det inte går vägen, att det då ska drabba hyrorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".