Jerker Bexelius
Jerker Bexelius, Verksamhetschef för Stiftelsen Gaaltije.Foto: Billy Abraha
Kultur

Gaaltije i Östersund kämpar för sin överlevnad

Inför årsskiftet och nästa års verksamhet står det sydsamiska kulturcentret Gaaltije i Östersund inför stora utmaningar.

Bristen på tillräcklig basfinansiering kombinerat med ett uppehåll i EU:s strukturfonder och Interregprogrammet gör att möjligheterna till nya satsningar är små, enligt Jerker Bexelius, Verksamhetschef för Stiftelsen Gaaltije.

– Vi är beroende av en fast finansiering och har under senare år arbetat hårt med att försöka få en sådan till stånd. Vi tycker att det borde vara intressant med en stark sydsamisk institution såväl ur samiskt perspektiv som regionalt, inte minst för att betona regionens unika kultur.

– Tyvärr hamnar vi i ett ingenmansland - Sametinget har begränsade resurser och svårt att prioritera samtidigt som svenska myndigheter på riks- och regional nivå inte gärna vill lägga sig i samiska angelägenheter, säger Jerker Bexelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".