Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio
Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio
Turism

Färre ryska turister till Åre i januari

Skistar: Vi en nedgång på den ryska marknaden i Åre
0:49 min

Antalet bokningar till Åre i januari från Ryssland har minskat. En period som vanligtvis brukar invaderas av ryssar. Det ekonomiska läget kan vara orsaken - då valutavärdet kraftigt har minskat.

– Till följd av den kris som är i Ryssland och att rubeln har tappat väldigt mycket i värde. Så ser vi en nedgång på den ryska marknaden i Åre, säger Niclas Sjögren Berg destinationschef på Skistar i Åre.

Sedan Rysslands invasion av Krim och Östra Ukraina har det ekonomiska läget i landet försvagats. Det här på grund av de ekomoniska sanktionerna från västvärlden. Vilket har gjort att valutan, rubeln, har blivit mycket dyrare för de ryska resenärerna.

Det här slår hårt mot framförallt den ryska medelklassen som har varit van att resa fritt i världen. Trots att det är färre ryssar som kommer till Åre i januari, påverkar inte turismen speciellt mycket menar Niclas Sjögren Berg.
– Som det ser ut nu så har vi fyllt på det tappet vi har på ryska marknaden med andra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".