Foto: Hasse Holmberg / TT
Foto: Hasse Holmberg / TT
Brottsoffer

Äldre diskrimineras i brottsofferundersökningar

Stiftelsen Tryggare Sverige: De riktigt äldsta missar man
1:29 min

Det finns ingen statistik för brott som sker mot äldre - även om de kan vara särskilt utsatta som brottsoffer. Det visar en ny rapport från den oberoende Stiftelsen Tryggare Sverige.

– Det är en viktig grupp men det är en bortglömd grupp när det kommer till utsatthet för brott. Så det är dags att också uppmärksamma den här gruppen. För kommunerna och polisen. Det saknas mycket kunskap, säger Magnus Lindgren generalsekreterare på stiftelsen.

Äldre blir en allt större grupp i samhället och vi lever längre idag. Så ser det ut i hela Europa. Magnus Lindgren tycker därför att det är viktigt att lyfta in även den här gruppen i statistiken.

Brott mot äldre syns inte på samma sätt. Kriminalstatistiken går inte att utläsa om personer är äldre än 65 år - som är den gräns som många av dem som gör undersökningar använder. 

– De riktigt äldsta missar man i de här undersökningarna. Men mycket tyder på att äldre inte är en särskild utsatt brottsgrupp. Men med reservation att vi saknar mycket kunskap där. Det vi däremot vet är att äldre är en särskilt sårbar grupp, säger Magnus Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".