man med skägg
Turism

Stor satsning mot droger i Åre

Åreföretag satsar mot droger
1:31 min

I en unik satsning går kommunen ihop med bland annat företagare och polisen i Åre för att jobba förebyggande mot alkoholmissbruk och droger i byn.

Idag, på Åredagen, lanserar de en drogpolicy som alla företagarna och arbetsgivare kan använda.

– Vi känner att vi har ett ansvar. Vi har ganska många unga anställda som kanske har sitt första jobb, kanske flyttar hemifrån för första gången, ska hänga i nya gäng här uppe. Finns den här som grund i hela byn eller hela kommunen så ser de att vi tar det här på allvar, säger Niklas Edbjörk som driver två uteställen i Åre och har varit med och tagit fram policyn.

Det har tagit ett år för styrgruppen att ta fram policyn eftersom det var viktigt för dem att den är lätt att förstå och ska kunna appliceras på både stora och små företag i olika branscher. Projektet löper under tre år och under den tiden kommer Mittuniversitetet att göra följa projektet så att de ska kunna se ifall det blivit någon skillnad i slutet av det. Men Malin Bergqvist, Åre kommuns alkohol- och drog-samordnare hoppas att det drogförebyggande arbetet inte kommer att sluta där.

– Om fem år hoppas jag att man som arbetstagare i Åre kommun förknippar att jobba här med ganska tydliga regler kring alkohol och narkotika, och att man vet redan innan man söker jobb, säger hon.

Hittills har styrgruppen bara visat den nya policyn för några företagare i byn men av dem är många positiva. I policyn finns även kontaktpersoner som arbetsgivare kan kontakta ifall  något skulle hända.

– Det är ju det som är det viktiga, att man inte bara har en policy som rabblar upp vad man inte får göra, utan händer det något så vet man vad man ska göra sen också, en åtgärdesplan, säger Niklas Edbjörk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".