Dans i Storsjöteaterns foaje. Foto: Jan Mårdberg/SR.
Dans i Storsjöteaterns foaje. Foto: Janne Mårdberg/SR.
Integration

Mat och musik mixades på kulturdag

Kulturdagen bjöd på jämtlänsk musik, eritriansk mat och möten
1:38 min

Mat från Eritrea och Syrien till tonerna av jämtländsk musik. Det bjöds det på kulturdagen på Storsjöteatern i Östersund idag.

På kulturdagen på Storsjöteatern som regionförbundet i länet ordnat tillsammans med kulturaktivistgruppen Startskott, studieförbundet Sensus, länskulturen och Östersunds kommun spelar bland annat det jämtländska bandet Röttran med P´Danjelsa i spetsen.

Ungefär 200 av de flyktingar som bor på flyktingboenden i Åsarna, Föllinge och Grytan har bjudits in för att de ska få chans att möta jämtländsk kultur och dom som bott här längre. Efter en lyckad konsertserie på Grytans flyktingförläggning tidigare i år tror arrangörerna att kultur skulle kunna öka integrationen här i länet

Två av de som kommit var Theim från Syrien och Laureta från Albanien som nu bor på Grytans flyktingförläggning.
– Det är trevligt att det händer något roligt. Så många flyktingar har problem därför är det roligt att det händer något, säger Laureta.
– Det är roligt att alla är så glada tillsammans. Tack så mycket, säger Theim.

På kulturdagen bjöds bland annat på eritriansk mat som Degien Sagai och Judy Sahala lagat.
– Det är bland annat chili, potatis, kyckling och kryddor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".