2013, Martin Johnsrud Sundby, Foto: TT
Martin Johnsrud Sundby, Foto: TT
Längdskidor

Fem gånger Norge i herrarnas jaktstart

Det blev fem gånger Norge i världscupen i längdskidor när herrarnas 15 kilometer jaktstart avgjordes i Lillehammer. Allra bäst av norrmännen var Martin Johnsrud Sundby. Calle Halfvarsson kom sexa.

Med 23:e bästa åktid kan man inte utmana norrmän i deras hemmaspår.

Calle Halfvarsson fick se sitt pallhopp förvandlas till en sjätteplats när världscupens minitour i Lillehammer avslutades med 15 kilometer klassisk jaktstart på söndagen.

Martin Johnsrud Sundby visade sin klass när han ryckte i från Calle Halfvarsson och ett par av sina norska landsmän och satte upp jakten på Finn Hågen Krogh.

Fristilspräglade Krogh visade klassen med att oväntat hänga med i Johnsruds Sundbys tempo ända tills det var ett par kilometer kvar.

Bakom dem var Halfvarsson med i palldiskussionen in i sista körningen uppför den längsta backen. Men han fick se sig slagen av även Sjur Røthe, Pål Golberg och Didrik Tønseth - idel norrmän.

– Det känns dåligt redan från början. Skitlopp, sade Halfvarsson efter sin mödosamma färd.

– Det gick ett litet snöre när Martin stack. Luften gick ur en lite.

– Jag tycker inte jag får nåt svar när jag trycker till, jag bara sladdar runt där ute.

Missade läget

Slagläget som Halfvarsson hade efter lördagens fristilsmil, 27 sekunder till täten, orkade han inte förvalta. Det fattades 48,5 sekunder till segraren och 12 till pallen.

– Det kändes bra i går, det är väl det enda jag får ta med mig, sade han om minitouren.

Bakom Halfvarsson var det bara Daniel Richardsson med femte bästa åktid som var bland de 30 som fick världscuppoäng för loppet. Richardsson kom i mål som tolva totalt, nästan minuten efter täten.

Förbundskapten Rikard Grip försökte se positiva blågula tecken i den överväldigande norska dominansen. 17 av 18 pallplatser gick till Norge.

– Jag hade hoppats på att vi skulle ha med någon på pallen, jag tycker vi hade bra utgångsläge framför allt på herrsidan, sade Grip.

– Det är tidigt på säsongen, men det är bara att lyfta på hatten och imponeras av det Norge har gjort så långt. Vi vet att de är väldigt starka på hemmaplan. Vi vet att Charlotte i sina bästa dagar kan vara med och matcha dem och det visade hon förra helgen.

Norsk konkurrens

En orsak till den tidiga norska överlägsenheten är att alla som vill vara med och slåss om VM-platser måste visa kapacitet redan nu.

För svensk del väntar några höghöjdsdagar i Livigno före världscuptävlingarna i Davos till helgen.

Johan Olsson och Marcus Hellner saknades i Lillehammer. Frågan är om de är friska till Davos?

– Det är 50-50 just nu att de kommer till start nästa helg, sade Grip.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".