Jamtli. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
Vandrarhemmet på Jamtli (bilden) hör till de som kommer att få stjärnor, oklart hur många, i det nya klassificeringssystemet. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR
Turism

Vandrarhem får stjärnstatus

Elva vandrarhem i Jämtlands län kommer att bli stjärnmärkta, som ett resultat av att Svenska Turistföreningen (STF) tecknat avtal med Svensk Klassificering AB.

Avsikten med det är att kvalitetssäkra vandrahemsboendena för att gästerna bättre ska kunna veta vad de kan förvänta sig av respektive vandrarhem.

Klassificeringssystemet för vandrarhem omfattar över 200 bedömningspunkter och ger en klassning från en till fem stjärnor.

STF har 400 anläggningar i hela Sverige.  Samtliga vandrarhem kommer att klassificeras enligt det nya systemet inom en treårsperiod. Genom att införa och utveckla systemet på STFs samtliga vandrarhem skapas förutsättningar för att på sikt etablera ett rikstäckande system för alla vandrarhem i Sverige.
 
– Det är oerhört roligt att vi nu kan klassificera våra vandrarhem på ett professionellt vis med ett gemensamt framtaget system. Det innebär att vi kan säkerställa kvaliteten på våra vandrarhem där vandrarhemmets unika styrkor och inriktning lyfts fram på ett tydligt sätt. Det hjälper gästen att välja ett vandrarhem som motsvarar förväntningarna, säger Magnus Ling, GS/VD på STF.
 
– När STF på detta sätt går i täten skapas förutsättningar för ett system som över tid kan komma att användas av alla vandrarhem i Sverige fortsätter Magnus Ling.

Följande vandrarhem i Jämtland kommer att stjärnmärkas:

Almdalens Fjällgård, Föllinge

Björkvattnet, Gäddede

Edsåsdalen, Undersåker

Hammarstrand/Lergodset, Hammarstrand

Persåsen, Oviken

Storliens Fjällgård, Storlien

Åkersjön, Föllinge

Åre Torg, Åre

Åsarna, Åsarna

Östersund/Jamtli, Östersund

Östersund/Ledkrysset, Östersund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".