Parkerade gruvtruckar i Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Parkerade gruvtruckar i Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Gruvnärning

Northland går i konkurs

Styrelsen för Northland Resources begär sig själva i konkurs.

Beslutet att begära gruvbolaget i konkurs kommer efter beskedet i fredags att den grupp utländska investerare som kunnat bli gruvans räddning dragit sig ur.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att den senaste tidens utveckling där gruppen investerare avbrutit förvärvsprocessen och att den tilltänkta finansieringslösningen därmed inte har lyckats, har resulterat i en alltför ansträngd likviditetssituation. Därför har respektive styrelse i samråd med rekonstruktören i Sverige nått slutsatsen att förutsättningarna för en fortsatt rekonstruktion inte finns kvar.

De nämnda bolagen i koncernen kommer därför ansöka om konkurs vid respektive behörig domstol och kommer att föreslå advokat Hans Andersson, Advokatbyrån Kaiding, som konkursförvaltare för de Svenska Dotterbolagen, advokat Knut Ro, Ro Sommernes Advokatfirma, som konkursförvaltare för det norska dotterbolaget och advokat Pekka Jaatinen, Castrén & Snellman Attorneys, som konkursförvaltare för de finska dotterbolagen.

– Bolaget och dess anställda har gjort ett imponerande arbete i att utveckla en professionell och modern gruvdrift på väldigt kort tid. Det är mycket tråkigt att det dramatiska fallet för järnmalmspriserna som skett under året har gjort det omöjligt att säkerställa nödvändig finansiering, vilket var en förutsättning för en fortsatt verksamhet, kommenterar styrelseordförande, Olav Fjell i pressmeddelandet.

– Våra anställda och alla i vår närmsta omgivning förtjänar en eloge för den hängivenhet som visats under de prövningar vi har mött. Det visar bland annat på de värdefulla tillgångar som detta bolag besitter, skriver vd Johan Balck.

I fredags stoppades all handel med Northland resources aktier och obligationer. När nu både bolaget och dotterbolagen kommer ansöka om konkurs kommer inte handeln att återupptas.

Bolaget tillsammans med rekonstruktören och den föreslagna konkursförvaltaren för de Svenska Dotterbolagen kommer hålla en presskonferens i Luleå klockan 13 idag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".