A-lagets allservice
Arne Lund, som jobbar på det sociala företaget A-lagets allservice i Östersund.
Arbetsmarknad

Osäkerhet kring sociala företag efter regeringskrisen

Jobbet hjälp ur missbruket
1:48 min

Intresset ökar för så kallade sociala företag, som skapar arbete till människor som inte kommer in på  arbetsmarknaden. Men osäkerheten kring vilka regler som ska gälla är stor efter regeringskrisen.

Arne Lund från Lit har varit nykter alkoholist i tio år. För fem år sedan var han med och startade A-lagets allservice, ett av sex sociala företag i länet. Tillsammans med nio andra nyktra alkoholister jobbar han och känner att han gör nytta som att klippa gräs, skotta snö och flytta saker. För Arne innebar jobbet en vändning i livet.

– För mig personligen har jag sluppit sitta ensam hemma. Det klarar man bara inte av som före detta missbrukare, säger Arne Lund.

I Sverige finns omkring 300 sociala företag som ger arbeten åt drygt 9000 personer och allt fler nya företag startas. De har dubbla affärsidéer och ska både få tillbaka människor i arbetslivet med stöd av Arbetsförmedlingen och kommuner - och sälja varor och tjänster som de kan tjäna pengar på.

Förutsättningarna för de sociala företagen påverkas mycket av vilken arbetsmarknadspolitik som råder och efter regeringskrisen är det osäkert vilka regler som kommer att gälla. Anna Frestadius är företagsrådgivare på Coompanion som hjälper sociala verksamheter:

– Stramas det åt mycket så påverkar det de sociala företagen. Det är därför det är viktigt att deras näringslivsverksamhet är stabil, säger Anna Frestadius.

För Arne Lund och hans nio kollegor kan vinsten med det sociala företaget inte bara räknas i kronor och ören.

– Vi är många som är nyktra i dag, tack vare jobbet. Alla är nyktra i stället för att sitta på busstorget, säger Arne Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".