Utanför Östersunds sjukhus
I höghuset Östersunds sjukhus kommer . Foto: Jessica Brander
Landstinget

Kylsystemet på Östersunds sjukhus byggs ut efter värmeböljan i somras

Jan-Åke Lindroth: Störst behov i höghuset
1:34 min

Under värmeböljan i somras var det många som svettades på de översta våningarna i höghuset på Östersunds sjukhus, men nu ska Landstinget se till så det inte händer igen.

– Nu har vi analyserat  de temperaturer vi haft under sommaren och de mest belastade delarna var i höghuset och det är också där vi historiskt sett har haft mest synpunkter på, säger Jan-Åke Lindroth är fastighetschef på Jämtlands läns landsting.

I somras var det ett stort rabalder kring värmeproblemen på sjukhuset, där det vissa dagar var uppåt 30 grader inomhus på avdelningarna. Under en debatt i P4 Jämtland lovade Harriet Jorderud att de skulle se över problemet och nu blir det alltså en förändring i höghuset, men Vårdförbundet i Jämtlands ordförande Barbro Engelsson oroas ändå över hur de blir på de avdelningar som inte får något kylsystem.

– Jag kan ju föreställa mig problemen som blir på psykiatriavdelningen som ligger i en egen byggnad där man kanske inte ens får öppna fönster och kan ventilera på andra sätt, likaså på infektionsavdelningen där man ligger i feber och finns sår och annat som växer, fast de inte ska, säger hon.

– Vi tittar även på de fastigheterna, och framförallt på psykiatriavdelningen, där man skulle göra vissa delar där det är bättre klimat så att man kan gå till de rummen eller delarna av huset för att ha lite mer behagligt klimat under de extrema dagarna. Det är ju stor skillnad på psykiatrin och där man har inneliggande patienter som inte är lika rörliga när de är sängliggande, så på så sätt är det en liten skillnad, men vi kommer att göra förbättringar där också, säger Jan-Åke Lindroth fastighetschef på landstinget.

Investeringen beräknas kosta mellan 4 och 5 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".