lokaltidningarna
Foto: Håkan Lundqvist/Sveriges Radio
Extraval

Tidningarna ÖP och LT bojkottar annonser från SD

Hans Lindeberg, ÖP: Det är ingen som hindrar SD att vara med och debattera
1:45 min

Nu säger Östersunds Posten och Länstidningen nej till alla annonser från Sverigedemokraterna. En av orsaker är att tidningarna anser att partiet går emot mänskliga rättigheter.

Redan i och med EU-valet i maj började tidningar runt om i Sverige att ta ställning mot Sverigedemokraterna (SD) genom att stoppa annonser. Det här fortsatte även under höstens val.

Östersunds Posten var en av tidningarna som valde att göra det och kommer att fortsätta med det även nu när det blir extraval.
– Det beror på att Sverigedemokraterna är inget parti som de andra partierna. Det är ett parti som har sina rötter i rasistisk ideologi. Det har de visat med sin politik och nu i det här valet gör de dessutom hela valet till en fråga om invandring, säger Hans Lindeberg chefredaktör på ÖP.  

Den här gången väljer även Länstidningen att säga nej. Varför tidningen gör det nu menar chefredaktören är på grund av det nyhetsläge som råder, där det mer tydligt framkommer att det är ett enfrågeparti.

Bara för att annonserna stoppas betyder det inte att tidningarna kommer att stänga ute partiet.
- Det är ingen som hindrar SD att vara med och debattera eller på olika sätt komma ut med sitt budskap. Skillnaden här är ju att det är en annons där man kan sprida sitt budskap utan att vara ifrågasatt. Det tycker vi inte stämmer med vår ideologi, säger Hans Lindeberg.

De andra partierna kommer tidningarna att granska annons för annons. Men det finns en risk med att göra så här tror Clara Strömbäck som bor i Östersund.
– Att de får fler följare som vill rösta på dem i fall att man bojkottar dem helt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".