Daniel Kindberg. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges radio.
Arkivbild: Daniel Kindberg. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges radio.
Brott och straff

Daniel Kindberg anmäler politiker för dödshot

Hör Daniel Kindberg berättar om dödshotet
8:23 min

I dag har Östersundshems vd, Daniel Kindberg, lämnat in en polisanmälan om att han blivit hotad till livet. Den som ska ha hotat är en politiker i Östersunds kommun.

Under onsdagen lämnade Daniel Kindberg in en polisanmälan om dödshot. Den som ska ha hotat honom är en politiker i Östersund. Det var under en middag som ett vittne hörde politikern säga "Han borde halshuggas, det är bara skräp de dragit in" till en annan person. Daniel Kindberg fick sedan reda på vad som sagt genom SMS från vittnet.

– Jag känner mig lessen och orolig för mina vänner, arbetskamrater och min familj naturligtvis, berättar Daniel Kindberg.

Den senaste tiden har det stormat rejält kring Östersundshem och dess vd på grund av en fastighetsaffär där Östersundshem köpt mark för 127 miljoner kronor av byggbolaget Peab. Affären har gjorts utan att en oberoende värdering av priset på marken presenterats.

– Jag har fått några mycket underliga samtal de senaste veckorna men jag har aldrig upplevt något liknande från en förtroendevald, säger Daniel Kindberg.

Han tvekade aldrig att lämna in en polisanmälan.

– Det här har överskridit en gräns för vad jag som offentlig person ska behöva acceptera, säger han. 

Den utpekade politikern förnekar att han har sagt så här. Han berättar att han haft ett långt samtal med Kindberg, där han har berättat att han ser allvarligt på anklagelserna.

Han berättar vidare att han har kontrollerat påståendena med sina bordsgrannar som satt med honom under middagen igår. Och de hävdar att de inte hört om några hot mot Kindberg.

Just nu mår den utpekade politikern väldigt dåligt, men han har själv inga planer på att polisanmäla detta såvida inte Kindbergs anmälan går vidare till åtal.

Polisen har rubricerat händelsen som förtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".