Ovanligt mycket skog verkar ha knäckts i stället för att ta med sig rotpartiet under stormen Ivar. Vy intill E 45, strax nordost om Svenstavik. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.
Vy intill E 45, strax nordost om Svenstavik. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.
Stormen Ivar

Stormen Ivar ett år efteråt

Ivar ett år efter
1:36 min

Den 12 december är det på dagen ett år sedan stormen Ivar slet sönder skog och fastigheter, och orsakade kostnader för hundratals miljoner kronor.

Ivar orsakade även känslomässigt lidande för många skogsägare, som drabbats av tidigare stormar, som till exempel Dagmar för något år sedan.

Gretel Bill i Bräcke, har en liten skogsegendom, som hon tog över av sin far. Tidigt på morgonen insåg hon vad stormen orsakat när den härjat på kvällen och natten med full kraft.
– Jag gick ut med min pappa på markerna och den uppgivenhet som vi kände var hemsk, det fanns inte så mycket vi kunde göra.
 
Vad sa ni till varandra?

– Vi sa inte så mycket vi bara tittade på varandra, och sa ”jaha, vad gör vi nu då, får vi någon hjälp?”, berättar hon.

Gretel Bill märkte också att människor slöt upp och hjälpte till, de hjälpte med hjärtat menar hon. Det var positivt.

Mycket skog ligger fortfarande kvar ute i stora områden, och timmerbilarna går i princip dygnet runt. Det positiva i katastrofens kölvatten är sysselsättning i skogen.

Elbolagen har tillsammans betalat ut runt 90 miljoner kronor till drabbade hushåll. Det första dygnet rapporterades att mellan 50 000 - 60 000 hushåll blivit strömlösa. Försäkringsbolagens kostnader uppgår till över 150 miljoner totalt för egendomar och skogsskador, enligt tidigare uppgifter.

I dag, ett år senare, har den lille skogsägaren Gretel Bill i Bräcke gått vidare.
– Vi har kollat över försäkringarna, fått ut all skog och konstaterat att blåser det till igen så är det den skadade skogen som åker ned.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".