sjukhusmat
Maten till patienterna skall microvärmas på avdelningarna efter att den snabbfrysts. Foto: TT
Sjukhusmat

Patient dömmer ut Cook and chill

Maten är i princip oätlig tycker Ingrid
1:38 min

Många lyssnare har reagerat på landstingets beslut att maten till patienter på Östersunds sjukhus skall tillagas, snabbfrysas, och microvärmas på avdelningarna.

Ingrid Pettersson från Frösön har testat på hur det är efter att varit inlagd på två andra sjukhus i landet som har micromatssystemet, cook and chill.

Hon menar att en patient som ligger inlagd behöver både doft, smak och utseende för att känna aptit, vilket hon betvivlar att cook and chill kommer att bidra med. Att få i sig näring är dessutom viktigt för återhämtningen.

För ett ekonomiskt blödande landsting som Jämtland är en besparing på 14 tjänster lockande. Den politiska majoriteten anser att det här systemet ger ökad valfrihet, med fler rätter att välja mellan. Man bedyrar att maten både kommer se bra ut, smaka bra och hålla klassen.

Ingrid Pettersson har svårt att acceptera beslutet. Och har liten förståelse för att det måste dras in och sparas.
– Låt sjukhuset få ha kvar det här och den här trivseln, jag skulle gärna betala mer i skatt om det gick till det här med maten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".