Mårten Ellingsson, isklättrare och fjällräddare. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Mårten Ellingsson är rejält blåslagen men glad över att vara vid liv efter fallet från sluttningen vid Lunndörrsväggen i Åre i lördags. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Änglavakt

Isklättraren Mårten föll 200 meter - klarade sig med blåmärken

Hör hela Mårtens berättelse om fallet
5:41 min

Isklättraren Mårten Ellingsson från Frösön föll i lördags 200 meter utför en brant fjällsluttning i Lunndörrspasset i Åre - och klarade sig som genom ett under med några rejäla blåmärken.

När Mårten Ellingsson och hans kompis Lars var på väg ner efter att ha isklättrat i Lunndörrspasset i Åre kommun tappade Mårten fotfästet och föll 200 höjdmeter utför en brant sluttning.

– Jag skulle vända mig om och hade stegjärn på fötterna. När jag skulle sparka fast stegjärnen i snöfältet hände någonting, jag vet inte riktigt vad och jag började rutscha. Det var inte ett fall, utan jag rutschade långt, sedan studsade jag ner i stenarna nedanför.

Vad hann du tänka medan du hasade ner?

– Jag kände att jag flög fritt i luften ett tag och undrade hur ont det skulle göra när jag landade. Det gjorde inte så ont då, för jag var väl så adrenalinpåverkad. Men sedan gjorde det ont, säger Mårten som hann tänka att han kanske skulle dö.

Han hade ingen hjälm på sig eftersom själva klättringen var avslutad och ingen snö dämpade fallet.

Efter fallet kunde Mårten resa sig upp och vinka till sin vän Lars Gimring uppe på berget. Vännen, som också är fjällräddare, började undersöka honom. Därefter gick de två klättrarna 1,5 kilometer till vindskyddet där de hade sina grejor och larmade ambulanshelikopter. 

På sjukhuset visade det sig att Mårten klarat sig undan med rejäla blåmärken, sår, och värk i höft och bröst, vilket resulterat i en tids sjukskrivning.

Nu vilar Mårten, som arbetar som snickare,ut i hemmet på Frösön och planerar redan för nästa isklättring. En isyxa är beställd, eftersom den han hade med sig till Lunndörrspasset försvann på fjället.

– Jag är sjukskriven till årsskiftet och efter det får jag hoppas att jag är frisk. Jag längtar efter isklättring, säger Mårten Ellingsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".