Foto Ann-Louise Rönestål Ek
Foto Ann-Louise Rönestål Ek
Vindkraftverk

Vindkraft får glesbygden att växa

Det ger ett tillfälligt hopp för servicenäring och boendeanläggningar
0:51 min

Vindkraftsbyggen gynnar affärer, hotell och företag som har verksamhet i närområdet. Det visar en ny rapport som Nätverket för vindbruk i Strömsund har gjort på uppdrag av Energimyndigheten.

– Det ger ett tillfälligt hopp för servicenäring och boendeanläggningar. Men det ger också dem arbetsro att med god ekonomi utveckla sina produkter och tjänster för att även attrahera andra besökare, säger Christer Andersson som har gjort studien.

Han har i studien tittat på vindkraftsbygget i Mörttjärnberget i Bräcke kommun. Rapporten visar att personer kring bygget har bott 35 000 nätter på bland annat hotell och vandrarhem i området. Det i sin tur har lett till 69 miljoner kronor till boende- och servicenäringen i området.

På sikt innebär alltså byggnationen av vindkraftverk att näringslivet i närområdet växer. Samtidigt som området i det flesta fall även får ytterligare en peng.
– I många fall ges en form av byggutvecklingspeng som används till bygdens fortsatta utveckling, säger Christer Andersson på Nätverket för vindbruk i Strömsund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".