Gällöbergets militäranläggning. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio.
Gällöbergets militäranläggning - nu på god väg mot att bli civil skidtunnel. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Längdskidor/skidskytte

Skidtunneln i Gällö finansierad till tre fjärdedelar

Nu har Länsstyrelsen i Jämtland beslutat gå in med 7,8 miljoner kronor i den planerade skidtunneln i Gällö.

Därmed är tre fjärdelar av finansieringen av skidtunnelprojektet, MidSweden SkiPark, i hamn. Sedan tidigare är det klart att Regionförbundet Jämtlands län går in med motsvarande summa och att Bräcke kommun kommer att satsa upp till 9 miljoner inklusive köpet av det tidigare militära bergrummet.

Byggstarten för skidtunneln beräknas till 2015.

– Just nu pågår diskussioner med olika privata intressenter men det är fortfarande för tidigt att avslöja några detaljer, säger kommunchefen Bengt Flykt.

I sitt beslut skriver länsstyrelsen att MidSweden SkiPark prioriteras eftersom:

"Jämtlands län har under flera år varit känt för sina satsningar på idrottsarrangemang och träningsmöjligheter. Byggandet av en skidtunnel stärker ytterligare Bräcke kommuns och länets attraktionskraft att kunna locka fler besökare samtidigt som länets idrottsprofil stärks."

MidSweden SkiPark planeras bli världens längsta skidtunnel inuti ett berg och kommer att rymma träningsmöjligheter för både längdskidåkning och skidskytte. För att projektet ska bli verklighet behöver finansieringen kompletteras med nio miljoner från den privata sektorn.

Mer om Skidtunnel Gällö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".