Vårdpersonal och en patient på akutmottagningen på Danderyds sjukhus Foto Bertil Ericson / SCANPIX
Foto Bertil Ericson / SCANPIX
Cook And chill

Centrumchef om Cook and Chill: Jag hade fel

Igår berättade vi om en patient som vädjade till Landstinget här att slopa cook and chill, alltså att laga, snabbkyla och därefter microugnsvärma patientmaten på avdelningarna.

Hon hade egna erfarenheter från Karolinska sjukhuset och Umeå regionssjukhus, där hon leget inlagd, maten beskrevs som oätlig och illaluktande.

Landstingets ansvarige chef, Jonas Törngren påstod idag till P4 Jämtland, att varken Karolinska eller Umeå har Cook and Chill matlagning.

Men det stämmer inte enligt de företag, vi talat med, som vunnit matupphandlingarna, Sodexo på Karolinska, och Medirest i Umeå.

De använder båda cook and chill till patientmat, men även andra micromatsmetoder.

Många lyssnare har reagerat över Landstingets beslut tidigare i veckan att införa Cook and Chill till patienterna.

Jonas Törngren medger nu att hans uppgifter var felaktiga och ber om ursäkt.

Så gör de på Karolinska och i Umeå

Karolinska sjukhuset:
Maten lagas av företaget Sodexo som använder två metoder enligt dem själva.
- Cook and chill- där maten lagas, snabbkyls, och värms i Micro på avdelning.
- Sofresch- maten värms i micro, och vissa råvaror  t e x rå fisk tillagas i Micro på avdelning
Umeå regionssjukhus:
Maten lagas av företaget Medirest som använder två metoder enligt dem själva.
- Cook and chill- där maten lagas, snabbkyls, och värms i Micro på avdelning.
- Steamplicity-råvarorna läggs i en speciell plastförpackning och tillagas i mikrovågsugn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".