Åkare på prispallen
1 av 3
Maria Pietilä Holmner vann dagens slalom i Åre före Tina Maze och Frida Hansdotter. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Maria Pietilä Holmner kör slalom
2 av 3
I och med vinsten idag är Maria Pietilä Holmner den första svenskan att vinna en världscuptävling i Åre. Foto: Marcus Eriksson/TT
Maria Pietilä-Holmner
3 av 3
Maria Pietilä-Holmner i mål som segrare i dagens slalom i Åre. Foto: Marcus Ericsson/TT
Alpint

Dubbelt svenskt på pallen i Åre när Maria P-H tog historisk seger

Maria Pietilä Holmner: Jag har tvivlat på om jag kan vara bäst igen
2:13 min

Det blev stor svensk succé när två svenskor fick kliva upp på pallen i världscupslalomen i Åre idag. Maria Pietilä Holmner vann och blev den första svenska kvinnan att vinna i Åre. 

Det var mycket känslor och tårar som kom när Maria Pietilä Holmner fick kliva överst på pallen och höra hemmapublikens jubel i Åre. Hon vann 0,06 sekunder före slovenskan Tina Maze och trean Frida Hansdotter. 

– Jag är otroligt lycklig, men jag är framförallt otroligt stolt över mig själv. Jag har visat för mig själv att jag faktiskt kan vara bäst igen. Just det här att leda efter första åket och ändå palla för pressen och vinna, det är helt fantastiskt och det är det här jag sliter för, att få stå här, säger Maria.

Efter första åket ledde Maria med 0,22 sekunder före Tina Maze och andra åket blev en rysare och jämn match som Maria vann med ynka 0,06 sekunder.

– Det är ett kick för mitt självförtroende. Jag vet att det jag gör är rätt och att jag faktiskt är duktig, det tvivlar jag på ibland.

Segern idag betyder att Maria blir den första svenska kvinnan att vinna en världscuptävling i Åre.

– Det är häftigt. Så många bra skidåkare som vi har i Sverige så trodde jag absolut att någon hade skrivit den historian redan, men den skriver jag gärna själv, säger en tårögd Maria P-H.

Frida Hansdotter gjorde ännu en bra tävling och tog sin tredje pallplacering för den här säsongen när hon blev trea idag.

– En till pallplacering och jag har varit på pallen på de tre första slalomtävlingarna känns för mig helt fantastiskt bra, säger Frida Hansdotter som leder slalomcupen.

Under första åket var det rätt glest på läktaren, men till andra åket var det betydligt fler som kom till arenan för att heja fram svenskorna. 


Resultat:
1) Maria Pietilä Holmner
2) Tina Maze 
3) Frida Hansdotter
4) Mikaela Shiffrin
5) Michaela Kirchgasser


Övriga svenska placeringar
12) Anna Swenn Larsson
Ylva Stålnacke och Emelie Wikström körde ur i första åket. Sara Hector, Charlotta Säfvenberg och Nathalie Eklund kvalade inte in till andra åket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".