Anna Haag blev bästa svenska med en fjärde plats. Foto: Anders Wiklund/TT.
Anna Haag blev bästa svenska med en fjärde plats. Foto: Anders Wiklund/TT.
Längdskidor

Haag bästa svenska i Davos

Anna Haag gjorde sin bästa tävling i världscupen på flera år när hon blev fyra i lördagens tävling i Davos, 10 km klassiskt. Tre svenskor kom topp tio. 

– Det känns helt fantastiskt att vara där jag vill vara igen, sa Anna Haag.

Haag startade som nummer åtta och tog ledningen när hon gick i mål. Till slut var det bara tre konkurrenter - i tur och ordning Therese Johaug, Marit Björgen och Kerttu Niskanen - som slog svenskan. Insatsen var Haags bästa i världscupen på flera år, och när den trefaldiga OS-medaljören mötte pressen efter loppet var hon sprudlande glad över framgången.

– Efter de här åren som inte har varit så kul så betyder det nog mer än vad man tror. Det kommer jag nog fatta mer i kväll tror jag.

Hur tunga de senaste åren har varit?
– Jag återkommer ju alltid till att jag är väldigt optimistisk och positiv. Emil (Jönsson) håller på att bryta ihop på mig - för varje tävling tänker jag "i dag kanske jag vinner". Som ett litet barn ungefär. Samtidigt som jag innerst inne kanske vet att det inte alls är möjligt. Så ibland blir smällen hårdare, för att jag är så positiv.

Sofia Bleckur gjorde karriärens bästa världscuplopp och slutade femma, medan 20-åriga talangen Sofia Henriksson, tolva i Ruka för två veckor sedan, imponerade igen med en niondeplats. 

Charlotte Kalla slutade på en 15:e plats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".