Människor sitter och fikar
I onsdags kom runt 25 personer på deras första möte. Foto: Anna Berkestedt Jonsson
Integration

Nälden hakar på "Hej Främling"

Anna Berkestedt Jonsson: Vi ska gå i spetsen som idrottsförening
4:47 min

Näldens IF hakar på initiativet "Hej främling" och har dragit igång "Hej främling Nälden - idrott för innanförskap".

Du har kanske hört talas om projketet Hej Främling på Grytans flyktingförläggning utanför Östersund. Nu händer det också grejer i Nälden för att hjälpa nyinflyttade Näldenbor att komma in i samhället. I Nälden finns ingen flyktingförläggning, men många som fått uppehållstillstånd har fått sitt första boende där. Idag är det runt 35 flyktingar som bor där.

– Om jag tycker att det är mörkt och trist nu på hösten, hur känner inte de här flyktingarna när de placerats i det här jäkla mörkret på en ort de inte känner till, säger initiativtagaren Anna Berkestedt Jonsson.

I onsdags bjöd de in till det första mötet och gensvaret var stort, runt 25 personer dök upp.

– Vi har väll tänkt att med de otroligt fantastiskt fina förutsättningar vi har i Nälden så kan vi gå i spetsen. Vi vill att de lokaler som vi har, t.ex. våran otroligt fina sporthall, våran ishall, våra två tennisbannor, en fin fotbollsplan har vi, och de är till för alla men man måste ju hälsas välkommen till dem och det är det vi gör. Vi vill att alla som bor i Nälden känner att man är en del av Näldens idrottsförening om man vill, säger Anna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".