Utställningen A Proud City
Utställningen "A Proud City" på Åre Östersund Airport. Foto: Ronja Mårtensson/ SR
Utställning

Fotobögar ställer ut på Åre-Östersunds flygplats

Beskådare: Det normaliserar
1:20 min

Flygplatsen ställer ut fotografier från utställningen "A Proud City". Bakom bilderna ligger nätverket Fotobögarna. Det är bilder på bland annat kvinnor som kysser varandra, nakna män och miljömotiv.

Tanken med att ställa ut bilderna är att sprida mångfald och kärlek på en plats där många kommer och går. John Kraft väntar på ett flyg från Östersund och han tycker det här är bra.
– Jag skulle kunna säga att det är bra att belysa marginaliserade människor i samhället. Det normaliserar ju, säger John Kraft.

Fotografierna är tagna av personer som är HBTQ (homo- bi- trans och queerpersoner). Det är fotografier på allt från nakna män som håller om varandra, kvinnor som kysser varandra och olika motiv såsom på en rulltrappa från tunnelbanan.

Det är en Stockholmsskildring av en vardag som kännetecknas av mångfald och kärlek.
– Mångfald är någonting som är bra för hela samhället. Vi vill också bidra till en mångfald. Men kanske i ett perspektiv som vi ser verkligheten och det är det som bilderna förmedlar, säger Michael Silkesjöö som är en av fotograferna och var med och startade nätverket.

Bilderna har tidigare ställts ut på Pridefestivalen i Stockholm 2014 och på Arlanda. Nu fram till i påsk finns bilderna på flygplatsen på Frösön. Susanne Norman är flygplatschef och väljer att ställa ut bilderna för att hon tycker att mångfald är en del av flygplatsens atmosfär, där människor med olika bakgrund möts.

Fotografierna väcker även andra typer av reaktioner än att det är bra för mångfalden.
– Jag kan tycka att det inte borde behövas 2014 överhuvudtaget. Det är en helt naturlig grej, säger Malin Häger som väntar på ett flyg från Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".