man i ladugård med fem stora grisar som bökar i halm
Erik Svensson, grisbonde i Mo,Trångsviken Foto:Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Ekologiskt kött

En riktig gris har jord på trynet

Erik Svensson, grisbonde i Mo
7:23 min

Efterfrågan är större än tillgången på ekologisk julskinka. Grisbonden Erik Svensson i Mo, Trångsviken ångrar inte att han satsade på grisar som får böka.

Så här i jultider pratas det mycket om mat, var maten kommer ifrån, hur den odlats och hur djuren har haft det innan slakten.

Erik Svensson bonde i Mo Trångsviken driver ekologisk grisuppfödning.
Galten Oscar väger kring 400 kilo, berättar Erik för P4 Jämtlands reporter.

Erik började 2010 med 30-40 talet grisar, idag är besättningen uppe i 250 grisar.
– Det är roliga djur som är lättsamma att jobba med, säger Erik.

Grisarna bökar runt i halmen och de kan gå ut året om.
De trivs bra när de får ha sitt naturliga beteende kvar, böka och vara tillsammans med sina syskon. De ekologiska grisarna har större ytor att vistas på och mycket halm på golvet. De äter ekologiskt foder som till större delen är odlat på gården, berättar Erik Svensson.

Efterfrågan för ekologiskt kött gör att Erik vågar satsa.
Det är endast 1 procent grisar som föds upp på det här sättet och de stora livsmedelsföretagen aviserar att de vill ha mer ekologiskt kött, berättar Erik Svensson som får dubbelt betalt för ekologiskt kött.

– En riktig gris har jord på trynet, säger bonden Erik Svensson i Mo som har beslutat sig för att aldrig mer ha ihopträngda grisar på ett betonggolv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".