Sjuårige Eduard i Rumänien. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
1 av 2
Sjuårige Eduard i Rumänien. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
Sjuårige Eduard i Rumänien. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
2 av 2
Sjuårige Eduard i Rumänien. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio

Stort hjälpbehov i Rumänien - familjer saknar ved och mat

Sjuårige Eduard: Min pappa kommer och går
2:16 min

Hjälpbehovet är stort för de romska familjer som stannar i Rumänien medan deras anhöriga åker till Sverige och tigger. Allt fler organisationer stöttar fattiga familjer, men inför vintern blir läget mer akut.

Sjuårige Eduard gillar att gå i skolan, men har för dåliga skor för att kunna gå dit på vintern, säger han. Han är inte folkbokförd i Rumänien och mamman får inget bidrag för att försörja honom. De bor i Valea Seaca, där flera romer som tigger på våra gator kommer från.

– Det har gått ett tag nu. Han kommer och går, kommer och går, säger Eduard om sin pappa som tigger i Sverige. Men barnet vet inte om att han sitter på gatan - han tror att pappan har jobb.

Hjälporganisationen Hoppets Stjärna har funnits i Rumänien sedan 1990. De säger att det kommer allt fler volontärer och andra organisationer som hjälper de nödställda. Just nu är läget akut i byn. Många saknar ordentliga fönster. De har små kaminer i sina boenden, men saknar ved.

– Det är uppenbara vitaminbrister hos kvinnor och barn här. Kvinnorna föder i snabb takt och hinner inte återhämta sig, säger Maine Viklund Olofsson.

Hon kom till Rumänien som hjälparbetare för första gången 1990, strax efter kommunismens och Ceaușescus fall. Hon ser en stor förändring i landet, människorna har vunnit frihet samtidigt som klassklyftorna vuxit alarmerande.

– Första året var fruktansvärt. Då kunde jag inte sova eller äta. Jag väntade bara på att jag skulle få gråta ut, säger hon.

För att motverka fattigdomen behövs långsiktiga lösningar. Barnen behöver utbildning. Det är vanligt att deras föräldrar är analfabeter eller av andra anledningar inte kan hjälpa dem med läxläsning. Därför klarar inte alla barn skolgången.

I Husi har ett projekt startat som hjälper barnen med läxorna. Kommunen är fattig, men tycker att arbetet är värdefullt nog att de nu står för lokaler och ett mål mat till barnen varje dag.

– Maten här betyder mycket för vårt barn. Vi kämpar mycket därhemma just nu, säger Georgiana som har en tioårig dotter i skolan.

Sjuårige Eduard får just nu lära sig på egen hand, tills han kan ta sig till skolan.

– Jag gillar att räkna olika saker som gatuhundarna och träden ute i gården, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".