Kommer behövas fler gode män.
Fler ensamkommande flyktingbarn kommer söka asyl i länet nästa år. Foto: Maja Susslin/TT
Asylboende

Hoverbergsbor gör allt för att stoppa asylboende

En grupp privatpersoner i Hoverberg gör nu allt för att stoppa planerna på ett kommunalt asylboende, till skydd för flyktingar, i fastigheten som kallas Berghem.

Genom att bilda ett bolag hoppas gruppen, som lagt ett bud på fastigheten, kunna stoppa asylboendet. Istället vill de starta seniorboende i fastigheten, uppger de för P4 Jämtland.

Gruppen har lagt ett bud på två miljoner kronor. Vilket det kommunala bostadsbolaget Bergs hyreshus måste ta ställning till.

Fastigheten har varit ute till försäljning en längre tid, men inga seriösa bud har lagts. Därför uppstod idén om att skapa ett kommunalt asylboende för ett par månader sedan, där tanken är kommunen ska driva det själva, enligt Migrationsverkets villkor.

Det har hittills funnits en bred politisk överenskommelse mellan majoritet och opposition att asylboendet skall komma till stånd. Vilket fortfarande gäller enligt företrädare för partierna.

Men det går att ana en spricka i den överenskommelsen, efter att endast oppositionen i kommunen bjöds in till ett möte med gruppen som vill köpa fastigheten.

I kväll informeras ortsbor och intresserade på ett möte i Hoverbergs hembygdsgård, klockan 19.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".