Kommer behövas fler gode män.
Foto: Maja Susslin/TT

Oklart om asylboende i Hoverberg

"Vet inte om vi har ett kontrakt eller inte"
1:15 min

En grupp bybor i Hoverberg som vill stoppa planerna på ett kommunalt asylboende har gått samman för att lägga ett bud på fastigheten. Politikerna i Bergs kommun säger att man avvaktar besked från Migrationsverket innan man kan ta ställning till anbudet.

Ett 60-tal personer i Hoverberg har skrivit på protestlistor mot planerna på ett asylboende. Under kvällen hölls ett möte i Hoverberg där boende, politiker och tjänstemän från kommunen samt Migrationsverket medverkade.

– Farhågorna är att man undrar hur vi kan ta emot så här många människor på ett bra sätt. Men vi har stora ambitioner med det här asylboendet, det blir ju en arbetsplats för åtta årsarbeten, och det är för att kunna ha ett så bra boende som möjligt, säger Therese K Zetterman (S), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

– Vi ska komma ihåg att det också finns en väldigt positiv hållning. Många ser möjlighet till en ökad befolkning, befolkningssiffran är något vi brottas med hela tiden.

En grupp bybor vill stoppa planerna på asylboendet genom att köpa fastigheten för att istället använda lokalen till seniorboende. Gruppen har lagt en anbud på två miljoner kronor.

Enligt företrädare för både det kommunala styret och för oppositionen är det för tidigt att ta ställning till bybornas anbud. Processen kompliceras nämligen av att det är oklart om ansökan till Migrationsverket om asylboendet gäller, då det kommunala bostadsbolaget Bergs hyreshus tidigare har missat att komplettera ansökan med en brandskyddsdokumentation. 

Therese K Zetterman (S) hoppas på ett besked från Migrationsverket innan årsskiftet.

– I dag vet vi inte om vårt anbud till Migrationsverket gäller, om vi har ett kontrakt eller inte, säger hon.

Nu avvaktar alltså politikerna beskedet från Migrationsverket innan man kan ta ställning till anbudet från byborna. Men om beskedet från Migrationsverket är att ansökan är giltig, är det det som gäller, säger kommunalrådet Therese K Zetterman.

– Vi kommer att hantera det här budet på samma sätt som vi hanterar andra bud som kommer in till fastighetsbolaget och det är Bergs hyreshus styrelse som kommer att ta ett beslut. Men har vi ett kontrakt med Migrationsverket så har vi ett kontrakt med Migrationsverket.

Och då är försäljning uteslutet?

– Som jag kan förstå det, har vi ett kontrakt så har vi ju ett kontrakt, men det är ju det vi inte vet i dag.

Fastigheten har varit ute till försäljning en längre tid, men när inga seriösa bud lagts uppstod idén om att skapa ett kommunalt asylboende. Hittills har det funnits en bred politisk överenskommelse mellan majoritet och opposition om att asylboendet ska komma till stånd, men enligt oppositionsrådet Elise Rydér Wikén (M) är det inte uteslutet med en eventuell försäljning även om fastigheten godkänns av Migrationsverket som asylboende.

– Man ska komma ihåg att syftet var att göra något med fastigheten. I dag har vi ännu ett alternativ, men anbudet är så pass nytt i kombination med att ansökan till Migrationsverket är diskvalificerad, så det är inte behandlat politiskt ännu. 

– Vi kan inte svara på hur vi ställer oss till anbudet nu, men det finns andra projekt där kommunala fastigheter har sålts som har varit lyckade, säger Elise Rydér Wikén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".