Julklappar
Foto: P-G Eriksson/SR
Julhandel

Oro för julhandeln då Östersund tappar norska besökare

Norsk besökare: Det är väl kanske för att kursen är annorlunda
1:31 min

Trenden med att färre norrmän åker till Östersund och julhandlar håller i sig. Det är ett stort tapp under de senaste två åren visar siffror.

– Det är väl kanske för att kursen är annorlunda. Tror det börjar bli ganska jämt. När det handlar om kläder och mat så är det lika billigt nu, säger Anita By Sundvik från Norge som fortfarande väljer att handla i Sverige för att det är en tradition att göra det varje år.

Siffrorna från i år och under förra året visar en trend där Östersund tappar norska besökare som kommer för att bo, käka och handla. En av orsakerna menar Anna Wersén VD på Visit Östersund är att norska kronan har minskat i värde.
– Den svenska kronan har stärkts mot den norska, säger hon.

Även de som jobbar inom handeln bekräftar tappet och vissa känner även en oro - då norrmännen är värdefulla nu under julhandeln.

Anna Wersén har ändå en positiv inställning inför kommande veckor då antalet norrmän har ökat lite de senaste månaderna i jämförelse med förra året. Men hon förstår samtidigt att butikerna är oroliga att norrmännen väljer att handla hemma.
– De är otroligt viktiga. Dels för att det är vår största utlandsmarknad, men också för att de är väldigt köpstarka. Så de är jätteviktiga, säger Anna Wersén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".