Stephen Jerand, Länspolismästare
Stephen Jerand, Länspolismästare Foto:P4 Jämtland
Civilkurage

Länspolismästaren delar ut medaljer

Idag delar Polismyndigheten ut medalj till två personer som under året stått för rådigt ingripande och goda insatser. 

Länspolismästare Stephen Jerand är den som ytterst fattar beslut om vem eller vilka som ska tilldelas medalj för rådigt ingripande och goda insatser. I år tillfaller en medalj Lars Nilsson som klev fram då en elvaårig pojke kom hem och möttes av inbrottstjuvar. Lars insats gjorde också att man senare kunde gripa gärningsmannen.

– Lars tvekade aldrig, och det har berört mig, säger Länspolismästare Stephen Jerand.

Den andra medaljen tillfaller Jessica Rönnberg som jobbar i kvinnojouren, och som under många år har stått upp för människors rätt till våldsfria relationer.

– Jessica har berört mig under många år med sitt idoga arbete för någonting som borde vara en mänsklig rättighet, men som inte är det idag, säger Stephen Jerand.

Han nämner också att han uppfattar civilkurage som en bristvara i samhället idag. 

– Jag tror att vi med rådande politiska klimat kommer få ödesfrågor nästa år där människor måste sätta ner foten och visa civilkurage, empati och medmänsklighet, säger Länspolismästare Stephen Jerand.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".