Bosse Svensson, utvecklingschef för Stampen-gruppen. Foto: Lindha Olofsson/Sveriges Radio Jämtland
Bosse Svensson, centerpolitiker i Östersunds kommunfullmäktige. Foto: Lindha Olofsson/Sveriges Radio Jämtland
Politik

C-politiker vill bromsa nomineringar till Östersundshems styrelse

Svensson vill invänta utredningen kring Östersundshem
1:35 min

Socialdemokraten Tord Andnor bör inte utses till ordförande i Östersundshems styrelse på ytterligare fyra år förrän all granskning kring bolaget är klar. Det hävdar centerpolitikern Bosse Svensson i dag.

– Det jag vänder mig är att vi i fullmäktige i dag ska ta ställning till fyra års förordnande innan vi har sett den externa värderingen, innan vi har gjort genomgången av ägardirektiven som vi har pratat om och innan vi har tittat över en code of conduct som ska motverka intressekonflikter, säger Bosse Svensson.

AnnSofie Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Östersund, vill också att beslutet om vilka som ska sitta i Östersundshems styrelse inte ska tas på kommunfullmäktige i dag, utan först i februari. Under tiden fram till dess hinner den oberoende värderingen av markköpet på Stadsdel Norr bli klar.

AnnSofie Andersson vill dessutom att några externa personer, som inte är politiker, ska nomineras till Östersundshems styrelse. Några sådana kandidater har man inte hunnit ta fram.

När det gäller Tord Andnor har AnnSofie Andersson fullt förtroende för honom som styrelseordförande - åtminstone tills det är bevisat att några fel har begåtts.

– Tord Andnor är vårt förslag och den som Socialdemokraternas medlemmar i Östersund har beslutat om, så det ligger fast.

Om det visar sig att det har begåtts några misstag i Östershems markaffärer på Stadsdel Norr, hur agerar ni då?

– Då får man ta det då, i ordning och reda. Nu ska det inte vara några skenrättegångar i fullmäktige. Nu använder vi oss av de fakta som vi har. Det finns inga fakta belagda för att det har begåtts något fel i nuläget, säger AnnSofi Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".