Niclas Sjögren Berg destinationschef Skistar Åre. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
Enligt Niclas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar Åre, gör konstsnön i backarna att folk vågar boka resor till fjällen. Foto: Sara Johansson /Sveriges Radio
Skidor

Konstsnö gör att folk vågar boka resor till fjällen

Niclas Sjögren Berg: Konstsnö ökar bokningarna
1:27 min

Inför jul och nyår invaderas stora delar av länet av turister med längtan om en vit jul och efter en rundringning till några av länets skiddestinationer ser det ut att bli en vit jul i backarna.

Natursnön lyser med sin frånvaro på skidorterna.

I Funäsdalsfjällen som har mest finns ett par decimeter snö och i Åre hade de bara en deci. Men skidåkningen verkar inte stoppas av det, en längre period av kyla har gjort att orterna kunnat spruta mycket konstsnö och det har enligt Niclas Sjögren Berg som är destinationschef för Skistar i Åre påverkat bokningen. 

– Jag tror att det påverkar positivt, för nu kan man veta att även om det inte finns natursnö så finns det backar med konstsnö och det är garanterat att man kan åka skidor, så jag tror bara att det är positivt, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar i Åre.

I pisterna finns det snö men det ser värre ut för de som vill åka utanför pisterna eller på längden. I Åre har man nu öppnat ett 5 kilometers-spår på Åresjön och ett kortare på Fröåtjärnen i Björnen, men för att de ordinarie längdspåren ska kunna öppna krävs det mer natursnö. Och för dem som vill åka off pist, utanför backarna, blir det lite svårare.

– Man kan inte åka utanför pisten så som man normalt kan i januari och februari. Men jag tror att de gäster som vill åka kommer att hitta sina favorittillhåll ändå. Jag vet redan nu att folk är uppe och går på Skutan och åker ner på baksidan, och med de väderprognoser vi har framåt så ser det ut att fortsätta att falla snö så vi har goda förhoppningar om att vi kommer kunna erbjuda även off pist-åkarna riktigt bra skidåkning, säger Niclas Sjögren Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".