Elena Stan och hennes man utanför ett grannhus. Huset är tätat med lera och hö.
Elena Stan och hennes man utanför ett grannhus. Huset är tätat med lera och hö. Foto: Viktor Åsberg/SR.

Tigger för att betala skulder

Elena Stan: Pengarna har gått till att betala skulder för mat
1:01 min

Flera av romerna som kommer till Sverige är redan skuldsatta när de kommer hit. En stor del av pengarna de samlar in går till av betala av lån hemma.

Elena Stan har tiggt i Härnösand och har åkt hem till Rumänien. Hon säger att hon betalat av skulder till mataffären hemma för en stor del av pengarna hon samlat in.

– Jag behövde betala av skulder till mataffären, min man blev tvungen att handla på kredit för att ge barnen mat, säger hon, säger hon.

P4 Västernorrland har tidigare rapporterat om Elena Stan. Hon tiggde i Härnösand när hon var höggravid. Barnet dog efter födseln på Sundsvalls sjukhus.

Flera romer i den rumänska byn Valea Seaca säger att de ibland måste skuldsätta sig för att få mat och elektricitet.

En man i byn kör till Sverige i en mini-buss. Passagerarna får köpa en biljett för nästan 1000 svenska kronor. Eftersom många saknar pengar får de betala senare, men då mot en extra kostnad. Biljetten blir dyrare ju längre betalningen dröjer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".