Kommunfullmäktige, kommunen, politiker, beslut, Östersundshem
Kommunfullmäktige i Östersund. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Extraval

Pajkastning gör folk mindre intresserade av politik

Stefan Lundmark: Det känns lite som en lekstuga
1:29 min

Sedan budgetkrisen har politiken snarare handlat om anklagelser än sakfrågor. Det här har fått väljare att tröttna på debatten och politiker tappar förtroende enligt flera opinionsmätningar.

– Jag tycker att det har börjat att spåra ut. Det känns lite som en lekstuga. Det är mest bara pajkastning. De talar inte om vad de vill, utan de talar bara om vad de andra är dåliga på, säger Stefan Lundmark från Östersund.

Tonläget i den svenska politiken både på nationell- och lokalnivå har sedan budgetkrisen eskalerat. Debatten har snarare handlat om personangrepp i stället för sakfrågor.

Folket har i och med detta börjat tröttna på politiken och tappat förtroende och ork att hänga med i debatten. Något som inte är överraskande enligt flera statsvetare som har kommenterat detta i olika medier.

Det krävs helt enkelt en förändring tycker Stefan Lundmark från Östersund -  för att han ska bli intresserad av att hänga med i debatten igen.
– Enighet. Sluta och lägg ner allt tramsande och sätt er ner och prata, säger han.

– Man kanske måste komma på ett nytt sätt att prata med folket och inte bara hålla på och bråka. De kanske ska lägga det åt sidan och börja prata med oss vad vi känner istället, säger Carolina Pålsson från Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".