Kommunhuset i Krokom. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges radio.
Kommunhuset i Krokom. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges radio.
Arbetsmiljö

Dömda kommunchefer i Krokom köps ut

Änkan om utköpen
1:08 min

De två kommunala cheferna i Krokom som dömts som ansvariga för att ha orsakat socialsekreteraren Lasse Perssons sjukdom och självmord har nu köpts ut av kommunen.

Den ene – en mellanchef – får gå med 18 månaders lön medan den högre chefen får 26 månaders lön. I pengar betyder det 720 000 kronor respektive 1,4 miljoner kronor enligt tidningen Lag och avtal.

Kommunalrådet Maria Söderberg vill inte gå in på orsakerna bakom överenskommelsen att de två cheferna slutar sin anställning vid  kommunen.

För Lasse Perssons änka, Maria Lundqvist Persson, betyder inte utköpen någon upprättelse:

– De signaler jag har fått av dem är att allt har gått så bra till, det enda som var fel var Lasse i princip,  säger hon.

Har du fått någon ursäkt från Krokoms kommun?

– Den ursäkten som kom då fattar jag det som att den  kom mest utifrån att  alla medarbetarna blev så förtvivlade och det blev en sådan folkstorm, så de tyckte att de hade uppfört sig lite klantigt, kanske, under den där presskonferensen.

– Men inte av det som hänt, säger Maria Lundqvist Persson.

Hovrättsförhandlingarna mot de två cheferna startar den 20 januari.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".