Hemlösa EU- migranter

Pengar till Svenska kyrkan för att hjälpa hemlösa EU- migranter

Allan Ödvall: Det är en större grupp som helt saknar boende
1:32 min

Östersund kommun ger nu 100 000 kronor till Svenska kyrkan. Pengar som ska hjälpa de hemlösa EU- migranterna med bland annat tak över huvudet.

Allan Ödvall som jobbar på värmestugan i Östersund välkomnar det här.
– Det finns ett behov när vi har så många tiggare utanför nästan alla butiker. Det har inte känts bra när man har hört talas om att de personerna ofta bor i bilar och framförallt nu när det börjar bli kallt ute, säger han.

Den här hösten har debatten och engagemanget från olika håll kickat igång på riktigt för att hjälpa de runt 40 hemlösa EU- migranterna som bor i Östersund. Allt fler personer har fått tak över huvudet, men det finns fortfarande ungefär 20 stycken som bor i sina bilar för att de inte har någon annanstans att bo.

Förra veckan hände det mycket, bland annat ansökte Svenska kyrkan om pengar från kommunen för att hjälpa de hemlösa EU- migranterna. Kommunen hade ett möte för att diskutera läget och samtliga partier var överens om att ge kyrkan pengarna.
– De handlar om att de i sin tur då samordnar och organiserar eventuellt boende om det är det som behövs eller annan typ av hjälp, säger Anders Edvinsson (S) kommunalråd i Östersund.

Det här innebär att de EU- migranter som Svenska kyrkan få tag på kommer att erbjudas en sovplats. Platser utöver de åtta akutboenden som finns via kommunen. Allan Ödvall som under sin tid aldrig upplevt så många hemlösa i Östersund, hoppas verkligen att den här satsningen kan hjälpa de här människorna.
– Det här är en lite ny situation. Det är en större grupp som helt saknar boende. Så att jag tycker det är bra om frågan kan få en lösning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".