palmer, trasiga hus efter flodvåg
Bild från Tsunamin 2004. Foto: Pontus Lundahl
10 år efter Tsunamin

En flodvåg av sorg

Britt-Inger Hellström minns: 10 år sen Tsunamin
6:25 min

Den 26 december 2004 var en söndag. Det var på annandag jul. De flesta var helglediga. Ingen var beredd på det som skulle hända. Tsunamin.

När P4 Jämtlands nyhetssändare Britt-Inger Hellström kom till arbetet vid sjutiden hade det börjat sprida sig att en hemsk jordbävning eller översvämning inträffat i Asien och att turistorterna i Thailand nog var svårt drabbade.

– Ja, jag hade hört nåt kort och lite oklart på ekot i bilen in till jobbet och när jag ringde till polisen blev det lite tydligare. Det var nog en omfattande katastrof. Hur överväldigande den var förstod vi inte förrän många dagar senare.

Efter någon timme fick hon via mobiltelefon kontakt med Jonas Ejnebo som firade jul med en kompis och hans familj i Phuket.

– Jag har försökt lämna det bakom mig, även fast jag fortfarande blir lite påverkad när jag ser något om det på tv eller radio, säger han.

Lite motvilligt tror Jonas Ejnebo ändå att det kan vara bra att prata om det som hände. Han och hans sällskap klarade sig oskadda. Jonas kände av det som kallas överlevandeskuld strax efter hemkomsten. 

– Jag funderar över varför just jag skulle vara oskadd men så många andra drabbades så hårt, säger han.

Enligt statistik som Aftonbladet tagit fram omkom sju mäniskor från Jämtlands län i samband med tsunamin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".