Turistbilder visade hur vågorna slog till med full kraft. Foto: TT.
Turistbilder visade hur vågorna slog till med full kraft. Foto: TT.
Tsunamin 2004

Så minns länsborna Tsunamikatastrofen

Jag var mest orolig för alla drabbade
1:15 min

För tio år sedan på annandag jul svepte en dödsvåg in över stora delar av Sydostasien och dödade cirka 225 000 personer, 543 svenskar och sju personer från Jämtlands län.

Runt om i världen uppmärksammas det här idag på olika sätt. P4 Jämtland har pratat med folk på stan i Östersund om hur de minns dagen.

–  Jag satt och svarade på telefonsamtal från människor som satt uppe i träd. Eftersom de aldrig kom fram till Utrikesdepartimentet (UD). Men till oss kom de fram, säger Ulf Spjut som tog emot samtal på en resebyrå när det hände.

Ulf Spjut berättar om hur tungt det var att få samtal av personer som ringde in och var helt i chock.
– De kunde inte ens presentera sig. De sa bara att de lever och ville att jag skulle hälsa det. Ofta bröts det mitt i för att det var dåligt mottagning, säger han.

Lena Bergstrand minns att hon tittade på teven när hon först fick veta vad som hade hänt.
– Jag började tänka om jag kände någon som var i Thailand för det var väldigt populärt att åka dit då. Jag visste att det var några där från Östersund som hade åkt, men det var inga jag kände så väl. Jag var mest orolig för alla drabbade, säger hon.  

Flodvågen skördade dödsoffer så långt bort som i Somalia, Tanzania och Kenya på Afrikas östkust. Länderna som drabbades hårdast var Indonesien, Sir Lanka och Indien. I Thailand där flest svenska befann sig dog totalt 5300 personer varav 2500 personer var utlänningar, främst Västeuropeiska turister.

Lena Bergstrand tänker ofta på det som hände, framförallt när hon är ute och reser.
– Det finns hela tiden med mig när jag är ute och reser. Jag har inte varit i Thailand efter det och det är en av anledningarna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".