Socialdemokraterna, Moderaterna
Foto: TT
Politik

Blocken överens - extravalet ställs in

Saila Quicklund (M): Vi har brutit upp ett totalt låst läge
1:15 min

Under en presskonferens i dag meddelade regeringen och Alliansen att de nått en överenskommelse som gör att det ska bli lättare att regera som minoritetsregering. I och med detta ställs extravalet i mars in.

Det blir inget extraval den 22 mars. Blocken har kommit överens. Målet med uppgörelsen mellan Allianspartierna samt Socialdemokraterna och Miljöpartiet är att säkerställa att en minoritetsregering kan regera.

– Konstruktiva samtal har förts de senaste dagarna, berättade Stefan Löfven på en presskonferens tidigare idag.

– Det här är ett sätt att visa att vi tar ansvar, sa Löfven.

Överenskommelsen innebär att den statsministerkandidat som får mest stöd ska släppas fram. Den innebär också att en minoritetsregering lättare ska kunna få igenom sin budget.

Långsiktighet och stabilitet är ord som återkom när partiledarna talade.

– Överenskommelsen stärker Sverige och det är någonting som vi från Alliansens del välkomnar, sa Anna Kinberg Batra (M).  

Uppgörelsen som kallas för Decemberöverenskommelsen ska gälla från våren 2015 fram till valet år 2022. Vänsterpartiet är inte med i uppgörelsen men är informerade om läget.

Sverigedemokraterna kommenterar överenskommelsen med att de kommer lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".