Fler äldre kvinnor dricker alkohol. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio
Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio
Alkohol

Unga vill snacka om alkohol under nyårshelgen

Att man måste prova alkohol fast att man inte vill
1:02 min

Vad händer om jag dricker och hur ska jag våga säga nej. Många unga hör av sig om alkohol under nyårshelgen till organisationer som pratar med unga.

Håller du koll på ditt barn under nyår?

Det handlar mycket om just grupptryck och att det kan vara svårt att säga nej. Någon högstadietjejerna Jennifer Epsvall och Ida Olsson håller med om.

-- Det kanske beror på hur stark man är som person. Hur lätt man har för att säga nej och vad man har för kompisar, säger Jennifer Espvall.

– Om man inte är stark i sig själv och vågar säga ifrån, då är det nog lätt att smaka. Jag brukar säga till mina kompisar att de inte får tvinga i mig något. För om man säger nej så är det så, säger Ida Olofsson

En organisation som pratar med unga om bland annat alkohol, Bris - Barnens rätt i samhället. Den organisationen har per år ungefär kontakt med 24 000 barn upp till 18 år framförallt via chatt och mejl. Det är en jämn fördelning av kontakter under hela året. Det som däremot varierar är vad de unga vill prata om.

– Om julen är en högtid där man pratar mycket om sin familj så är nyår mer en högtid där man pratar om kompisar och fester. Att man måste prova alkohol fast att man inte vill, säger Karin Bergelv som arbetar på Bris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".