Svenska Kyrkan Östersund
Foto: Sveriges radio
Svenska kyrkan

Härnösands stift höjer bidrag till församlingars flyktingverksamhet

Martin Ottosson: Behovet är stort
0:52 min

I nästa års budget höjer Härnösands stift bidragen till församlingarna för deras flyktingverksamhet. En ökad flyktingtillströmning från krigets Syrien, har gjort att behovet nu är större än någonsin.

 Totalt satsas nu närmare tre miljoner kronor i stiftet på flyktingverksamhet för 2015, en höjning med en halv miljon mot årets budget.

I en gemensam skrivelse har många kommuner som tar emot flyktingar protesterat mot att Migrationsverkets stöd inte motsvarar behovet.

Allt mer samhällsansvar läggs över på frivilligorganisationer och samfund är något som även Martin Ottosson, kyrkoherde i Frostvikens församling i Gäddede lagt märke till.

– Ja det kan jag skriva under på, de har inte rätt till svenskaundervisning heller och om inte vi gått in med frivilligundervisning då skulle de bara ha suttit där i sina lägenheter, säger han.

Han menar att många av de asylsökande också har frågor som de måste åka fjorton mil in till Strömsund för att få svar på, till Migrationsverkets kontor.

– De blir lämnade här ute och har inget att göra och ingen de kan ställa sina frågor till, säger han.

Martin Ottosson tycker att det är bra med det extra stödet, han säger att hans församling kommer att söka, men att det inte räcker till. Det skulle egentligen behövas mer pengar och att det borde komma från statligt håll och Migrationsverket.

Många församlingar har nu svenskakurser, caféverksamhet för att de asylsökande ska kunna få träffas och umgås. Många har också klädinsamlingar till asylsökande som kommer i sommarkläder och skor trots att det är kallt ute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".