Foto: Lars Pehrson/TT
Foto: Lars Pehrson/TT
Dopning

Utseendefixering får unga att dopa sig

Unga män och anabola
1:29 min

Det har blivit allt vanligare att tullen avslöjar försök att smuggla in anabola stereoider till Sverige. Och en anledning till det kan vara en utseendefixering hos unga män.

– Om du frågar någon som tränar som säger att den inte gör det för att se bra ut. Då stämmer det nog inte riktigt - alla tränar väl för att se bra ut.

– Det finns definitivt utseendehets för killar. Man vill ju vara stor - kunna gå på stranden och vara större än andra killar. Det är alltid kul.

Både Marko och Adam som P 4 har pratat med gymmar ofta och de är inte helt ovana vid tanken på att folk använder steroider för att bli större.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte kände till det.

– Jag tror det är vanligare än man tror, de gömmer sig bakom sina stora munktröjor när de tränar så man ser ju inte allt.

Tullen i Sverige har gjort nästan dubbelt så många beslag av anabola steroider i år jämfört med förra året och Dopingjouren i Stockholm märker av en ökning av folk som använder anabola. Framförallt genom trafiken på deras sajt.

– Kroppen har blivit en del i en kostym - man använder den för att visa vem man är.

Nina Gårevik är forskare på dopingjouren och är orolig över unga vill dopa sig, trots riskerna. Hon säger att nya skönhetsideal för män har gjort att drogerna nu också når ut till en bredare grupp.

– Förut var det mer att se ut som Hulken eller Arnold Schwartzenegger. I dag handlar det mer om att se deffad ut.

Nina Gårevik hon tror att mycket har att göra med det som finns omkring oss och som visas i tidningar och på tv

– Killar i Paradise hotell som filmas dygnet runt i bara badshorts. Det är klart det blir jätteviktigt hur man ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".