Ronny Karlsson, Sverigedemokraterna i Krokom. Foto: Annelie Lanner/Sveriges radio.
Ronny Karlsson, ordförande för Sverigedemokraterna i länet. Foto: Annelie Lanner/Sveriges radio.
Decemberöverenskommelsen

Minskat inflytande för SD oroar inte partiets ordförande i Jämtlands län

Ronny Karlsson (SD): Vi kommer att jobba på lokalt som vanligt
1:12 min

Sverigedemokraterna i länet samlas på söndag för att diskutera den senaste tidens politiska turbulens. Att det inte blir något extraval efter decemberöverenskommelsen.

Partiet mister sin vågmästarroll och kommer inte kunna påverka politiken i riksdagen.
– Den här överenskommelsen gjorde man bara för att marginalisera SD:s inverkan på politiken, säger Ronny Karlsson distriktsordförande för partiet i Jämtland - Härjedalen.

Sverigedemokraterna röstade på Alliansens budget för att få ett extraval och en ny chans att växa och få större inflytande som parti. I stället blev det tvärt om och decemberöverenskommelsen stänger ute SD helt från att kunna påverka politiken på riksnivå.

Det här kommer inte att påverka det lokala arbetet här i länet menar Ronny Karlsson (SD).
– Vi kommer att jobba på lokalt som vanligt. Att vi ska driva oppositionspolitik i kommun och landsting, säger han.

Han är övertygad om att partiet bara kommer locka fler väljare som en konsekvens av uppgörelsen.
– 2018 så kommer vi bara att ha växt ännu mer än vad vi hade gjort nu i mars och få politiska företrädare som kommer till oss. Så vi är vinnare på det här i alla fall i längden, tror han.

I och med KD:s utspel innan jul om skärpta krav inom flyktingpolitiken har en viktig knut lösts upp, tror Ronny Karlsson.
– Det är en start att man åtminstone vill närma sig oss. För att försöka våga ta en diskussion med oss framöver, säger han.

Tror du att det kan göra att ni kan tappa röster då?
– Det beror ju verkligen på om det driver frågan eller om man bara pratar om den. Men försöker man göra någonting åt det, då är det klart - då kanske det bromsar vår utveckling, säger Ronny Karlsson (SD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".