Fyrverkerier vid Turning torso i Malmö på nyårsafton 2014-2015. Foto: Johan Nilsson/TT.
Fyrverkerier vid Turning torso i Malmö på nyårsafton. Foto: Johan Nilsson/TT
Årsskifte

Så avlöpte svenskarnas nyårsfirande

Nyårsfirandet har varit relativt lugnt i landet men med en del fylla, bråk och några större bränder.

I Mölnlycke rasade en balkong vid tolvslaget och fem personer fick föras till sjukhus.

I Stockholm samlades traditionsenligt tusentals människor vid Slussen för att se på fyrverkerierna. Men det gick lugnt till och det har också natten varit i övrigt.

– Det kan vara som vilken helg som helst, lite mer kanske, säger Albin Näverberg, informatör vid länskommunikationscentralen.

I Göteborgsområdet rasade en balkong ihop vid midnatt när cirka 20 personer skulle titta på fyrverkerierna. Fem män i 25-årsåldern fick föras till sjukhus med bland annat ryggskador. Men i övrigt har det varit relativt lugnt för polisen.

– Det är klassiska storhelgsärenden, säger Lars-Gunnar Gustafsson vid polisen i Västra Götaland.

Nöjda i Skåne

I Kristianstad fick två personer föras till sjukhus efter att ha fått fyrverkerier skjutna i ansiktet. I Malmö påträffades en man med skärskador vid tolvslaget. I övrigt har det varit ganska stillsamt firande i Skåne.

– Med tanke på vad det är för slags natt har det gått bra så vi är nöjda, säger Kim Hild pressinformatör vid Malmöpolisen.

I Dalarna har det varit ganska stökigt med mycket fylla, flera fall av misshandel och våld mot tjänsteman.

Stökigt i Halland

I Hallands län blev det oroligt efter tolvslaget. -En man i Falkenberg fick föras till sjukhus med kraftiga ansiktsskador. I Halmstad har tre män gripits för misshandel vid ett större bråk.

– Vi har även fått in två anmälningar om våldtäkt, säger Andreas Bengtsson, vakthavande befäl.

Norrlandslänen uppger att det varit ganska lugnt, liksom länen i Värmland, Örebro, Östergötland, Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Gotland.

En del bränder har det också varit i landet under nyårsnatten. I Örby i södra Stockholm blev en villa övertänd. Inga personer befann sig i huset. På Gotland har en villa brunnit ner helt. Det är oklart om någon befann sig i huset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".