Många samlas för att fira slutet på ramadan. Foto: Annika Ilmoni/SR
Uppsala moské. Foto: Annika Ilmoni/SR (arkivbild)
Polisiärt

Ny brandattack mot moské

Det nya året inleddes med ett nytt dåd mot en av landets moskéer. Den här gången i Uppsala.

En molotovcocktail har kastats mot byggnaden och rasistiska slagord har klottrats, uppger polisen.

Ett larm om brand i moskén i stadsdelen Svartbäcken kom klockan 05.30 på nyårsdagen. Polis och räddningstjänst åkte dit.

– Man har slängt en brandflaska, en molotovcocktail, mot byggnaden. Den har sedan självslocknat så själva byggnaden har aldrig satts i brand, men en brand har det varit, säger Uppsalapolisens vakthavande befäl Torsten Hemlin till TT.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand alternativt försök till mordbrand. Ytterligare brottsrubriceringar kan tillkomma under dagen, enligt Hemlin.

– Man har även skrivit några fula ord med rasistisk innebörd, det är mycket möjligt att fler brott finns gömda i det här.

Det här är den tredje moskéattacken på kort tid. Under natten mot den 29 december larmades polisen om en brand i en moské i Eslöv. Polisen misstänker mordbrand och utesluter inte att det rör sig om hatbrott. På juldagen utbröt en brand i en moské i Eskilstuna, där 70 personer befann sig, och brottsrubriceringen är grov mordbrand.

Enligt en sammanställning som tidskriften Expo har gjort utsattes moskéer och muslimska bönelokaler förra året, 2014, för i genomsnitt en attack i månaden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".