Bild på den nya tusenlappen som lanseras i oktober. Foto: Riksbanken.
1 av 3
Dag Hammarskjöld. Foto: UPI/TT
2 av 3
Dag Hammarskjöld. Foto: UPI/TT
Dag Hammarskjöld
3 av 3
Foto: TT
Nutidsmysterier

FN hoppas på svar om Hammarskjöld

Efter ett enhälligt beslut i FN ska omständigheterna kring den svenske FN-chefen Dag Hammarskjölds död granskas igen.

– Det är värt att vända på alla stenar, anser UD:s kabinettsekreterare.

FN:s generalförsamling beslutade i måndags att åter granska flygkraschen vid flygplatsen i Ndola i dåvarande Nordrhodesia - dagens Zambia - 1961.

– Jag är väldigt glad för att det blev en enhällig resolution. När en av världen vald ämbetsman dör på det här viset måste alla försöka bidra, säger UD:s kabinettssekreterare Annika Söder.

I fjol presenterade en oberoende juristkommission nya uppgifter om flygkraschen. Det ska bland annat handla om hemligstämplade dokument hos den amerikanska säkerhetstjänsten NSA.

– Med största sannolikhet har radiotrafiken i regionen varit avlyssnad den här natten, säger Hans Corell, folkrättsexpert och tidigare rättschef hos FN som deltog i kommissionen.

Hörde pilotens attack

En tidigare amerikansk marinofficer som tjänstgjorde på en signalspaningsstation på Cypern samma natt som flygkraschen säger sig ha lyssnat på radiokommunikation där en stridspilot redogör för hur han attackerar Hammarskjölds plan.

– Vi är ganska reserverade när det gäller den typen av uppgifter. Det som är viktigt är att man kan få reda på om radiotrafiken var avlyssnad och vad som sades, säger Hans Corell.

I generalförsamlingens resolution uppmanas FN:s medlemsländer att offentliggöra alla relevanta arkivuppgifter.

Nya regeringen drev på

Måndagens beslut kom efter att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i februari ställde sig bakom juristkommissionens rapport. Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt har avfärdat de omtalade dokumenten som "betydelselösa", men efter höstens regeringsskifte har Sverige drivit på för en ny FN-utredning.

– Jag har också sett dokumenten. Det viktiga nu är att det blir en internationell undersökning. Vi hoppas att det efter den långa tid som har passerats ska vara lättare att få ut dokument från olika arkiv. Jag tycker att det är värt att vända på alla stenar, det är vi skyldiga historien, säger Annika Söder.

FAKTA: DAG HAMMARSKJÖLD

Den svensk som under 1900-talet blivit mest känd för sina internationella insatser.

Född 1905 i en adlig familj i Jönköping. Uppväxt i Uppsala där hans far var landshövding. Docent i nationalekonomi 1933. Höga poster i finans- och utrikesdepartementet.

Vald 1953 till FN:s generalsekreterare. Blev den mest aktive och initiativrike generalsekreteraren och gav ämbetet en helt ny auktoritet. Behöll posten till sin död i flygkraschen i Ndola i Nordrhodesia (dagens Zambia) natten mellan den 17 och 18 september 1961. Blev 56 år gammal. Postumt tilldelad Nobels fredspris. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".