Flyktingboendet Grytan. Foto: P4 Jämtland / Sveriges Radio
Flyktingboendet Grytan. Foto: P4 Jämtland / Sveriges Radio
Asylmottangande

Många flyktingar oroliga i Grytan

Flykting: Jag var rädd när jag kom
1:12 min

Många reagerar på samma sätt som syrierna som ockuperade en buss under två dygn när de kommer till Grytans flyktingförläggning.

Under fredagen avslutades ett 30-tal Syriers bussockupation efter två dygns protesterande mot den dåliga information de fått från Migrationsverket innan de kördes till Grytans flyktingförläggning utanför Östersund. En sak som de bland annat reagerade på var förläggningens avskildhet, och de är inte ensamma om att tycka det var obehagligt att hamna mitt i en mörk skog första gången de kom dit.

– Första gången jag kom hit var läskigt. Att komma från Märsta och Gävle där förläggningen är i stan är en stor skillnad för där kan man röra sig och se folk. När jag åkte hit körde bussen bara längre in i skogen och längre från samhället och jag tänkte, Vart är jag på väg och hur ska jag kunna ta mig härifrån?

Mannen, som inte vill gå ut med sitt namn säger att jag kan kalla honom "Brown". Han är från Nigeria och har varit här i snart 9 månader och när hans förväntningar var inte det som mötte honom i Grytan. Han trodde att han skulle komma till en civilisation och menar att folk blir osäkra när de hamnar så långt bort från vägar och folk. Nu börjar han känna sig tryggare när han kan åka till stan och vara bland liv och rörelse och han förstår syriernas reaktion på bussen.

– Det är läskigt för alla och Syriernas reaktion är vanlig. Men de kommer från samma land och då enas man när man hamnar på en ny plats. Även om de krigar mot varandra i hemlandet så går man samman här för att här börjar en ny kamp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".