Förordning på remiss
Ny förordning om arbetsmiljö på remiss. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
Arbetsmiljön

Måbra-lag ska minska sjukskrivningar

Fack och arbetsgivare oense om behovet
1:35 min

Arbetsgivare ska inte ostraffat kunna strunta i stress och mobbning på arbetsplatser. Det tycker Arbetsmiljöverket som vill införa en ny föreskrift om den psykosociala arbetsmiljön.

Alla som varit med om en skyddsrond på jobbet vet att det blir prat om olycksrisker, eller om arbetet kan leda till förslitningsskador. Men stress och dåliga relationer kan vara ett större problem. Arbetsmiljöverket har räknat ut att sjukskrivningar av organisatoriska eller sociala orsaker har ökat med 50 procent på fyra år.

Ofta handlar det om orimligt mycket arbete eller trakaserier. Därför har Arbetsmiljöverket gjort ett förslag till en ny föreskrift som ska öka arbetsgivarens ansvar för den psykosociala arbetsmiljön. Remisstiden gick ut den 17 december.

Arbetsgivare motståndare till ändrade regler

Arbetsgivarna vill inte ha en ny föreskrift. Anna Bergsten arbetar med arbetsmiljöfågor på Svenskt Näringsliv och hon säger att föreskriften slår blint. Gränsdragningen mellan arbete och fritid är svår och hur ska man veta om sjukskrivningen verkligen beror på jobbet. Det är arbetsplatsen som arbetsgivaren ansvarar för och kan ta ansvar för. Det blir också en intigritetsfråga när privatlivet vägs in, säger Anna Bergsten. Visst är den psykosociala arbetsmiljön viktig och arbetsgivarna tar ett ansvar som ryms inom nuvarande lagstiftning. Det är bättre att förtydliga nuvarande föreskrift om systematiskt arbetsmiljöarbete än att införa nya krångliga lagar, säger Anna Bergsten.

Facket välkomnar en förändring

Från fackligt håll tycker man om Arbetsmiljöverkets förslag. Förbannat bra om Arbetsmiljöverket sätter ned foten, säger Peter Larsson på Kommunal. Arbetsgivaren är inte utan ansvar för privatlivet, menar han. Hamnar en anställd i kris påverkar det jobbet och chefen måste anpassa arbetsuppgifterna efter det. Svenskt Näringsliv säger att den nuvarande lagstiftningen räcker. Men varför ökar då sjukskrivningarna hela tiden?, säger Peter Larsson som skrivit ett remissvar som bara pekar på några detaljändringar i föreskriften.

Nu kommer Arbetsmiljöverket att gå igenom remissvaren och i mars fattar generaldirektören beslut. Införs förordningen börjar den gälla efter ett halvår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".