Långfärdsskridskor och isdubbar. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio.
Tövädret har också gjort isen på bland annat Storsjön snöfri och fin - men förrädisk - för skridskoåkare. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Väder & klimat

Islossning igen på Storsjöflaket

Det har skett en smärre meteorologisk sensation i helgen - så till vida att isen på Storsjöflaket gått upp för andra gången, i anslutning till isläggningen, den här vintern.

Enligt anteckningarna över isläget på Storsjön, med data ända från 1870, lär det aldrig ha hänt tidigare.

Tövädret i nyårshelgen med påföljande smältvatten och i kombination med hårda vindar har löst upp 30-40 procent av istäcket på Storsjöflaket, troligast under natten och morgonen i lördags.

Det rapporterar far och son Gyllenhammar, meterolog Roger och klimatanalytiker Andreas, som för traditionerna vidare med att bokföra den vädermässiga markör som isläget på Storsjön utgör.

"Allt smältvatten på isen har på stora områden frusit till vilket gjort delar av Storsjön till ett skridskoparadis just nu. Det gör att vi har goda observationer på isläget. Isen kan dock vara förrädisk och det gäller att man vet vad man gör om man planerar att ge sig ut. Det är skridskoåkare som rapporterar om såväl härliga turer som ofrivilliga dopp just nu.

Om vi återigen måste justera isläggningsdatum från den 26/12 får de närmaste dygnen visa. Då krävs det att den nuvarande islossningen varar några dagar. Hursomhelst så noterar vi denna ovanliga issäsong och om väderprognosen stämmer så lär isen lägga igen inom ett par dygn", skriver de i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".